CONCEPT
CURATORI
EXPOZIŢII
ARTIŞTI
EVENIMENTE
LECTORI
EDUCAŢIE
REZIDENŢĂ
LOCAŢII
PARTENERI
COMPLEMENTAR
CONTACT
PRESA
DESPRE
     EN/RO
ART ENCOUNTERS    |    Aparență & Esență    |    3-31 OCTOMBRIE 2015    TIMISOARA | ARAD

Timișoara

Timișoara este unul din cele mai vechi orașe din România, aspirant al poziției de Capitală Culturală Europeană a anului 2021, centru cultural și punte între România și țările din vest. Totodată, arta contemporană românească scrie aici istorie de peste cinci decenii.

Povestea ei începe în anii 1960, când orașul devenise unul dintre cele mai dinamice centre ale artei contemporane românești. Aici a luat naștere Grupul 111, primul grup artistic experimental din România, avându-i ca membri pe Roman Cotoșman, Constantin Flondor și Ștefan Bertalan. Ulterior, în 1970, în jurul lui Flondor și Bertalan s-a construit un alt grup artistic, Sigma 1, avându-i ca noi membri pe Doru Tulcan, Elisei Rusu, Ion Gaita și matematicianul Florin Codreanu. În 1974 se retrag din grup o parte din membri, iar participările la expoziții sunt individuale. Anii 1980 aduc o mai puternică individualizare a artiștilor, iar în această perioadă, orașul are parte de mai multe expoziții tematice.

Primul oraș european cu iluminat electric stradal, ulterior devenit primul oraș liber de comunism din România și totodată locul în care a izbucnit Revoluția Anticomunistă Română în 15 decembrie 1989, poreclit “Mica Viena” ca urmare a vieții culturale bogate, a vestigiilor istorice și a arhitecturii din centrul orașului, Timișoara va deveni în toamna acestui an o mare galerie pietonală și loc de întâlnire al spațiilor expoziționale din cadrul festivalului, atestând că moștenirea culturală și diversitatea etnică sunt punctele forte ale orașului.

CONTACT PENTRU PRESĂ

 
Fundația Art Encounters
City Business Centre, clădirea A
Coriolan Brediceanu 10
300 011 Timișoara
România

+40-256-491 042
press@artencounters.ro


VREI SĂ FII VOLUNTAR ART ENCOUNTERS?

Art Encounters este la început de drum. Ajută-ne să pregătim ediția cu numărul 1!

Dacă îți place arta contemporană, vorbești cel puțin o limbă străină, dacă îți plac oamenii și cunoști bine Timișoara… te invităm să faci parte din echipa noastră de voluntari, completând acest formular. Noi te vom contacta imediat pentru a vedea ce putem face împreună.

Dacă ai întrebări, scrie-i lui Ingrid (ingrid.diac@institutfrancais.ro).


Fundația Art Encounters este o instituție culturală independentă, înființată în 2015, de către Ovidiu Șandor, colecționar de artă implicat activ în scena de artă contemporană din România, membru al Comisiei de Achiziții de Artă Est-Europeană si Rusă a Muzeului Tate Modern, Londra.

[mai mult…]footerlogo1 footerlogo3 footerlogo2TriadeRaiffeisenMun Aradelbaxmarehategan

Copyright © 2024 Timisoara Art Encounters - Toate drepturile rezervate. powered by infin