CONCEPT
CURATORI
EXPOZIŢII
ARTIŞTI
EVENIMENTE
LECTORI
EDUCAŢIE
REZIDENŢĂ
LOCAŢII
PARTENERI
COMPLEMENTAR
CONTACT
PRESA
DESPRE
     EN/RO
ART ENCOUNTERS    |    Aparență & Esență    |    3-31 OCTOMBRIE 2015    TIMISOARA | ARAD

what-about-you

Programul de rezidențe Art Encounters 2017

Fundația Art Encounters lansează pentru anul 2017 un program de rezidenţe adresat artiştilor tineri. Scopul programului este de a stimula creativitatea, de a încuraja explorarea practicilor artistice în colaborare cu mediul artistic local, de a facilita schimburile culturale și de a stabili un dialog viu, semnificativ, între comunități și actori culturali din diferite domenii.

În contextul câștigării de către Timișoara a titlului de Capitală Culturală a Europei 2021 și a organizării în 2017 a celei de a doua ediții a bienalei Art Encounters, Timișoara întrunește toate premisele pentru a deveni un punct de focalizare al interesului artistic național și regional. Calendarul cultural bogat anunțat de programul propus pentru 2021, cu schimburi și mobilități culturale naționale și transfrontaliere, se bazează pe crearea unei rețele între orașe, oameni și domenii, în măsură să susțină pe termen lung dezvoltarea culturală a orașului. Totodată, bienala Art Encounters, care va avea loc între 30 septembrie și 5 noiembrie 2017, va reuni o serie de expoziții concentrate pe arta românească contemporană, alături de un program de discuții și ateliere de lucru, și va fi precedată în lunile de primăvăra și vară de o activitate intensă de cercetare în Timișoara a curatorilor și a artiștilor invitați.

Programul de rezidențe artistice demarat de Fundația Art Encounters își propune astfel să devină o platformă permanentă de experiment, producție și dialog pentru artiștii din România.

Artiștii care au participat în 2015 la programul de rezidențe Art Encounters sunt: Bogdan Armanu & Silvia Amancei, Biroul de Cercetări Melodramatice (Irina Gheorghe și Alina Popa), Mihuț Boșcu-Kafchin, Alex Mirutziu.

Calendarul programului de rezidențe

Propunem anual 3 perioade de rezidențe:

  • ianuarie – martie
  • aprilie – iunie
  • septembrie – noiembrie.

Durata fiecărei rezidențe este de minim 5 și maxim 12 săptămâni.

Beneficiile programului de rezidențe

În cadrul programului de rezidențe, artiștii beneficiază din partea Fundației Art Encounters de:

  • cazare în Timișoara (pentru artist și un însoțitor);
  • per diem, echivalentul a 450 RON pe săptămână;
  • atelier de lucru;
  • asistență tehnică în cazul producțiilor care necesită acest lucru;
  • acoperirea costului de producție în funcție de proiectul propus până la maxim 4000 RON;
  • întâlniri cu artiști, curatori și istorici de artă în funcție de proiectul propus și de interesul fiecărui artist;
  • posibilitatea (dar nu obligația) de a prezenta public proiectul propus sau activitatea artistică anterioară în cadrul unui artist talk;
  • sprijin logistic pentru organizarea unei expoziții în Timișoara, în cazul în care se dorește acest lucru.

Condiții și cerințe pentru aplicanți

Pot aplica artiști care la data începerii perioadei de rezidență nu au împlinit vârsta de 40 de ani.

În perioada de rezidență artistul trebuie să petreacă cel puțin 80% din timp în Timișoara. În cazul în care proiectul propus necesită călătorii de cercetare în afara orașului, acest lucru poate fi stabilit de la caz la caz.

Procesul de aplicare și selecție

Pentru sesiunile ianuarie-martie 2017 și aprilie-iulie 2017 perioada de aplicații se deschide la data de 10 octombrie 2016 și se încheie la 30 noiembrie 2016.

Datele pentru sesiunea septembrie-noiembrie vor fi anunțate ulterior.

Aplicațiile se trimit prin email, la adresa contact@artencounters.ro, cu următoarele atașamente:

  • CV (max. 2 pagini);
  • scrisoare de intenție care să specifice perioada pe care artistul intenționează să o petreacă în rezidență, proiectul pe care îl are în vedere și tipul de atelier de care are nevoie pentru realizarea proiectului (max. 2 pagini);
  • portofoliu.

Programul de rezidențe poate acomoda un singur artist în fiecare perioadă menționată.

Decizia cu privire la selecția artistului ce va beneficia de programul de rezidențe revine Board-ului artistic al Fundației Art Encounters, format din: Magda Radu (curator și istoric de artă), Dan Perjovschi (artist), Cosmin Haiaș (artist), Cristina Olteanu (Directorul executiv al Fundației Art Encounters) si Ovidiu Șandor (Președintele Fundației Art Encounters).

Selecția urmărește pe de o parte proiectul propus de aplicanți pentru perioada de rezidență artistică la Fundația Art Encounters, rigurozitatea conceptului artistic și metodele alese pentru punerea sa în practică, iar pe de altă parte parcursul artistului și modul în care rezidența la Fundația Art Encounters îi poate oferi o oportunitate de dezvoltare în viitor.

Rezultatele selecției

În urma analizei aplicațiilor primite, pentru perioada ianuarie-martie 2017 a fost aleasă Raluca Croitoru, o artistă tânără care trăiește și lucrează în București și Rotterdam, licențiată în Imagine Dinamică şi Fotografie la Universitatea Națională de Arte Bucureşti (2013) și deținătoarea unui Master Cum Laude în Arte Frumoase (Fine Arts) la Piet Zwart Institute, Rotterdam (2016).

Proiectul propus de Raluca pentru perioada de rezidență urmărește să îmbine elemente din sistemele oficiale de notare a dansului cu informații preluate din statisticile contemporane pentru a discuta printr-o manieră performativă despre muncă și relaxare / work and leisure în societatea de astăzi. Partea teoretică, în care artista își pornește cercetarea de la manualele de dans publicate în secolele XVI-XVIII în Europa, va fi completată de o parte practică, despre care Raluca explică: „Sunt interesată să observ și să translatez acțiuni sociale mici, participative, pe care le performăm în viața de zi cu zi și care stau la baza sistemelor economice globale. Experimentate în mod direct, ca observator sau participant, ele reprezintă forme contemporane de dans social.”

Rezultatele selecției pentru perioada de rezidențe artistice aprilie – iunie 2017 vor fi anunțate pănă la finalul lunii februarie.

Artiști în rezidență

Mihuț Boșcu-Kafchin
5 august – septembrie 2015

“Subiectele mele sunt baraje ce-mi ţin Nimicul deoparte , iluzie la care lucrez zi de zi, credinţa în magie ori ştiinţă, o pavăză, la fel ca şi metempsihoza, însă separat de filtrul romantic prin care văd lucrurile.
Rezidenţa Art Encounters îmi oferă o perspectivă nouă asupra Timişoarei, iar spiritul novator al oraşului mă inspiră. Tehnologia este o a doua natură a omului, internetul ne condimentează epoca. Practica mea se bazează pe inovaţiile tehnologice, medicale, astronomice, iar Timişoara, la rândul său, are parte de un crescendo în domeniul IT-ului, aşa încât resimt oraşul în mod fratern. Pentru mine contează că sunt în compania unor oameni minunaţi ce contribuie activ la construcţia unui ecosistem artistic solid şi stabil în România , iar faptul că fac parte din acest peisal este un privilegiu.”


Alex Mirutziu
4 iulie – octombrie 2015

Mirutziu aderă la conceptul curatorial al proiectului Art Encounters prin lucrări care indică datoria de a ne clarifica contextul. De asemenea, artistul aflat în rezidenţă în Timişoara, continuă cercetarea intitulată Răzbunarea Arhitecturii sau Atunci Când Construiesc am Dreptate, cu finalitate publică în programul Art Encounters.


Bogdan Armanu & Silvia Amancei
iunie 2015

Seria „Calendarele istoriei sexy” este un proiect în desfășurare care a început în anul 2014 și care constă în conceperea unor calendare tematice, cu fotografii sexy. Am plecat de la premisa că, artiști fiind, activitatea noastră ar trebui să fie utilă societății, iar un calendar părea alegerea perfectă, deoarece un calendar este instrumentul potrivit pentru a menține vie percepția asupra timpului. Ne-am mai dorit, de altfel, să ne împărtășim cunoștințele destul de limitate și subiectivitatea politică, drept pentru care mediul unor fotografii sexy este cel care ne-a oferit sprijinul necesar.

Primul capitol al seriei (Calendarul sexy-history 2015) a avut ca temă formele luptelor socialiste ale secolelor trecute, mișcarea capitalului în cercurile politice, evoluția pieței globale și repercusiunile acesteia.
Pe parcursul șederii noastre de studii în Timișoara, am muncit la materializarea unui nou capitol (Calendarul istoriei sexy 2016/ Timișoara/ mișcarea pe piața muncii), de această dată creând și un fir narativ cu specific local, explorând mișcarea de pe piața muncii, așa cum spuneam, înainte și după căderea socialismului.


Biroul de cercetări melodramatice (Irina Gheorghe, Alina Popa)
Weather forecast project
septembrie-octombrie 2015

Proiectele lor recente sunt un performance și o trilogie cinematografică prezentate sub forma emisiunilor TV educative în transmisiune directă, fapt care constituie o reflectare a efectelor și afectelor alienante ca rezultat al economiei actuale. Primele două părți ale proiectului sunt Protejează-ți sufletul la locul de muncă/ Protect Your Heart at Work, un safety training dedicat locurilor de muncă de tip post-fordist (Muzeul Tehnic Varșovia, 2012) și Lovegold: Contemporary Alchemy, a cosmic cooking show which does not start or end with the human element / Alchemie contemporană, un show gastronomic cosmic care nu începe și nu se încheie cu factorul uman (bak Utrecht, 2013; MNAC București, 2014).

Pe parcursul rezidenței sale în Timișoara, BCM va lucra la cea de-a treia parte a trilogiei, o prognoză meteo care jonglează cu una dintre caracteristicile principale ale melodramei, și anume încărcătura emoțională ale personajelor ei dezghiocate contra naturii. Contextul mai larg al încălzirii globale și al schimbărilor climatice redistribuie emoțiile în roluri de forțe străine ce vin dinspre ținutul nonuman, luând forma unei posesii demonice incontrolabile. O simplă suflare declanșează un nou climat, un vârtej de gânduri, un ciclon, în timp ce stropi de lacrimi se adună în deșeuri ce băltesc dubios.


Curatori în rezidență

Alina Șerban
research on Sigma work
15 iulie – septembrie

Tema supusă reflecţiei în cadrul Art Encounters este aceea a locului pe care grupul Sigma îl are pe harta artei contemporane. Alina Şerban a început “cartografierea” acestei prezenţe, iar expoziţia ce se va prezenta este un prim răspuns oferit, rezultat al unui studiu multistratificat, ce a inclus dialogul cu cercetători locali (Andreea Flondor), dar şi confruntarea cu alţi curatori, aparţinând altor medii culturale (Space Caviar).



footerlogo1 footerlogo3 footerlogo2TriadeRaiffeisenMun Aradelbaxmarehategan

Copyright © 2024 Timisoara Art Encounters - Toate drepturile rezervate. powered by infin