“Ceea ce este real nu este forma exterioară a lucrurilor, ci esența lor. Pornind de la acest adevăr, este imposibil așadar să exprimi esența imitându-i forma exterioară.” Constantin Brâncuși, Catalog Brummer Gallery, New York, 1926
Istoria artelor vizuale se revelează prin lucrările de artă ale trecutului și prin viața artistică prezentă. Operele de artă sunt expresii ale gândurilor și rațiunii, dar și ale relației emoționale cu realitatea și mediul social. Istoria artei transformă acest gen de expresii în limbaj și teorie integrându-le în contextul istoric. De zece ani încoace, istoria artei vestice este într-o continuă rescriere și reformulare. Interpretarea unilaterală a istoriei artei bazată pe logica evoluției vest-europene și nord-americane, este completată și schimbată de numeroase narațiuni despreevoluții paralele bazate pe multitudinea sferelor culturale.
Ca un element important în perspectiva nouă și globală asupra narațiunilor culturale paralele, și partea de est a Europei este re-descoperită și re-evaluată, ca proprie viteză de dezvoltare, relații logice, referințe culturale și diferențe, mai ales de la căderea Cortinei de Fier.
“Prima ediție Art Encounters va focaliza pe artiști, care aparțin într-un fel culturii române și își au unele rădăcini în aceste sfere datorită originii, limbii sau referințelor artistice. Artiști care trăiesc și lucrează în România și în străinătate. Vom aborda un punct de vedere arheologic. Privind din exterior și căutând elementele esențiale, dar și încercând să facem vizibil acest conținut imanent. Curatoriatul înseamnă definirea spațiului gol într-o expoziție, spațiul dintre operele de artă, trecerea de la o lucrare la alta. Aceasta este misiunea noastră, să scriem vidului un conținut, care să poată fi trăit de către vizitator. Aparență si Esență sunt reperele curatoriale pentru acest domeniu de studiu al scenei artistice românești. Dar nu căutăm vreo identitate națională enigmatică, ci suntem în căutarea diferenței culturale, a nuanțelor individuale din discursul global.”
Prima ediție Art Encounters se concentrează astfel pe un anumit capitol din narațiunea multi-stratificată a artei contemporane, narațiunea română. Această ediție va acorda atenție artei românești din anii 1960 până în prezent și va urmări câteva din poveștile ei inerente.
Nathalie Hoyos / Rainald Schumacher
Experiențele de curatori ale lui Nathalie Hoyos includ activitatea curatorială la Sala Expozițională și de Artă a Republicii Federale Germane din Bonn, precum și la Belvedere în Viena, în calitate de consilier în politici culturale și strategii de dezvoltare a colecțiilor.
Rainald Schumacher a fost curator-șef și director al Colecției Goetz din München, Germania, totodată curator de artă contemporană la Sala Expoziționala și de Artă. A fost director al Galeriei Esther Schipper, Berlin și al Galeriei Barbara Gladstone, New York. A lucrat ca studio manager pentru Gerhard Richter în Köln, Germania.
Timișoara, locațiile Art Encounters [mai mult…]
Fundația Art Encounters este o instituție culturală independentă, înființată în 2015, de către Ovidiu Șandor, colecționar de artă implicat activ în scena de artă contemporană din România, membru al Comisiei de Achiziții de Artă Est-Europeană si Rusă a Muzeului Tate Modern, Londra.