Proiectele fundației Art Encounters urmăresc, cu precădere, susținerea artei contemporane din Romania. În contextul cultural prezent, programele demarate de Fundatia Art Encounters joacă un rol important în consolidarea poziției scenei de artă la nivel național și internațional, sprijinind și încurajând arta, promovând producția artistică contemporană, încurajând diverse practici artistice participative, dezvoltarea de noi forme de expresie artistică, organizarea de expoziții, publicarea de carți și albume de artă contemporană, dar și susținerea instituțiilor de artă și cultură.
Raportându-se la prezent și la realitatea cotidiană, Fundația Art Encounters iși propune să activeze atât local, naţional cât și internațional. Fundația funcţionează ca o structură flexibilă, mediind un nou statut al culturii contemporane printr-un dialog constant între producătorii culturali și publicul lor. Ea sprijină diversitatea culturală prin popularizarea unora dintre cei mai valoroși artiști români contemporani, dar și prin încurajarea și susținerea inițiativelor tinere.
Valoarea programelor dezvoltate de Fundație nu constă doar în calitatea artiștilor și curatorilor (din toate generațiile) implicați, ci, mai cu seamă, în ceea ce va însemna materialul finit – lucrarile din expoziții, participanții la ateliere si conferințe, filmele documentare și educarea publicului.
Experiențele de curatori ale lui Nathalie Hoyos includ activitatea curatorială la Sala Expozițională și de Artă a Republicii Federale Germane din Bonn, precum și la Belvedere în Viena, în calitate de consilier în politici culturale și strategii de dezvoltare a colecțiilor.
Rainald Schumacher a fost curator-șef și director al Colecției Goetz din München, Germania, totodată curator de artă contemporană la Sala Expoziționala și de Artă. A fost director al Galeriei Esther Schipper, Berlin și al Galeriei Barbara Gladstone, New York. A lucrat ca studio manager pentru Gerhard Richter în Köln, Germania.